Παρακάτω ένας κατάλογος καλών ιστοσελίδων για ερπετά κι αμφίβια, οργανωμένος κατά θέμα, τις οποίες έχω βρει ψάχνοντας στο διαδίκτυο από το φθινόπωρο του 2006, από τότε δηλαδή που άρχισα να ψάχνω για ερπετά. Όποτε βρίσκω κάποια καλή θα την προσθέτω.

Ελληνικές

herpetofauna.gr
Η καλύτερη σελίδα για την ελληνική ερπετοπανίδα (το σύνολο των ειδών κι αμφιβίων της χώρας μας). Του οικολόγου Ηλία Στραχίνη, περιέχει πληροφορίες και φωτογραφίες για κάθε ελληνικό είδος, άρθρα και φόρουμ συζητήσεων.

ΕΛΕΡΠΕ
Η σελίδα της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας. Πληροφορίε ςγια τα ερπετά και για τους στόχους και δραστηριότητες τις οργάνωσης.

Reptiles Greece
Η μεγαλύτερη ελληνική πύλη για τους χομπίστες ερπετών κι αμφιβίων, με πολλές πληροφορίες και μεγάλο φόρουμ συζητήσεων. Σ’αυτήν τη σελίδα είμαι μέλος.

ballpython.gr
Ελληνική σελίδα εκτροφέων βασιλικών πυθώνων (Python regius) από το reptilesgreece.com., με εκτεταμένη συλλογή διαφόρων χρωματικών μορφών και με πολλές πληροφορίες, στοιχεία και φωτογραφίες, καθώς και ιστολόγιο για τις εξελίξεις. Δεν είμαι σίγουρος αν πουλάνε, όμως είναι πιθανό.

iguana.gr
Η ελληνική πύλη για την πράσινη ιγκουάνα (iguana iguana), το κοινότερο παγκοσμίως αλλά και αρκετά δύσκολο ερπετό. Υπάρχει και φόρουμ.

Ξένες
Όλες οι παρακάτω σελίδες είναι στα αγγλικά. Συνήθως είναι βρετανικές ή αμερικάνικες, αλλά μπορεί να είναι κι άλλης χώρας, εάν είναι στ’αγγλικά.

Γενικά

Euroherp
Ευρωπαϊκή κοινότητα για την ευρωπαϊκή ερπετοπανίδα. Πολλές φωτογραφίες και πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά είδη.

herpetofauna.com
Σελίδα με νέα για ερπετά απ’όλον τον κόσμο.

anapsid.org
Μεγάλη αμερικανική σελίδα της Melissa Kaplan, ειδικευμένη περισσότερο στις πράσινες ιγκουάνες αλλά και με τεράστια πληθώρα θεμάτων σχετικών με τα ερπετά, όπως στέγαση, διατροφή, θέματα υγείας, caresheets (πληροφορίες φροντίδας στην αιχμαλωσία) κ.ά. Πολλά που αφορούν τις ιγκουάνες ισχύουν για τα περισσότερα είδη.

Reptile Cage Plans
Σελίδα του Αυστραλού Mark Chaple με πληροφορίες κυρίως για την κατασκευή τερραρίων (κλουβιών για ερπετά), αλλά και άρθρα και caresheets για ερπετά, συμπεριλαμβανομένων και αυστραλιανών ειδών.

Cyberlizard
Σελίδα ενός βρετανού κατόχου συλλογής ερπετών με πληθώρα πληροφοριών για ερπετά, εξωτικά κι ευρωπαΪκά, κυρίως φίδια και σαύρες, κι άλλα γενικότερα θέματα στην αρχική σελίδα.

Amphibian Care
Αμερικανική σελίδ αμε πληθώρα άρθρων, φωτογραφιών και caresheets κυρίως γι’αμφίβια, κοινά και σπάνια, αλλά και για μερικά ερπετά.

herptiles.net
Σελίδα της Καναδέζας Christina Miller με άρθρα και caresheets για ερπετά και αμφίβια.

Tricia’s Water Dragon
Σελίδα της Tricia, η οποία ασχολείται με τους κινέζικους νερόδρακους (physignathus cocincinus), με πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος, αλλά και γενικά για ερπετά και caresheets.

άρθρα στο kingsnake
Υπάρχει πληθώρα σελίδων κι άρθρων για συγκεκριμένα είδη ή ομάδες ερπετών κι αμφιβίων, κοινών και σπανιότατων, και πληροφορίες που τ’αφορούν γενικά.

Reptile Channel
Τεράστια προς χαώδης σελίδα για ερπετά.

herper.com
Μεγάλη σελίδα, κυρίως ευρετήριο με πολλούς συνδέσμους, για ερπετά, αμφίβια, αλλά και αρθρόποδα.

Pilbara Pythons
Αυστραλιανή σελίδ αγια τα ερπετά της Αυστραλίας.

Terrarium Morbidum
Σουηδική σελίδα εκτροφέα ευρωπαϊκών ερπετών και αμφιβίων, με caresheets για μερικά από τα είδη.

lllreptile.com
Αμερικανική σελίδα που είναι κυρίως κατάστημα, αλλά έχει και άρθρα (γι’αναπαραγωγή, για συγκεκριμένα είδη, για θερμοκρασία κ.ά.) για ερπετά καθώς και caresheets για μεμονωμένα είδη.
Reptile Site
Σελίδα κυρίως για φίδια, λιγότερο για αμφίβια και ακόμα λιγότερο γι’άλλα είδη, η οποία έχει ένα μεγάλο αρχείο άρθρων συγκεντρωμένα από διάφορες πηγές.

Reptile Apartment
Μεγάλο ιστολόγιο από ενωμένη προσπάθεια αρκετών πεπειραμένων συγγραφέων για τη διατήρηση των ερπετών στην αιχμαλωσία και παρόμοια θέματα.

Κοινότητες

reptileforums.co.uk
Μεγάλο βρετανικό φόρουμ για ερπετά.

reptileforums.com
Αμερικανικό φόρουμ για ερπετά.

reptileforums.net
Ένα ακόμα μεγάλο φόρουμ για ερπετά.

Herp Center
Διαδικτυακή κοινότητα με φόρουμ για ερπετά.

Captive Bred Reptile Forums
Βρετανικό φόρουμ για τα cb (γεννημένα στην αιχμαλωσία) ερπετά.

Australian Reptile Forum
Πολύ μεγάλο αυστραλιανό φόρουμ για ερπετά.

Pacific Northwet Herpetological Society
Κοινότητα για ερπετά του Βορειοδυτικού Ειρηνικού (περιοχή στις ΗΠΑ).

Western New York Herpetological Society
Κοινότητα για ερπετά της δυτικής Νέας Υόρκης.

Αμφίβια

amphibian.co.uk
Βρετανική σελίδα του Mark Stanizewski με caresheets για μερικά είδη αμφιβίων, ευρωπαϊκά και εξωτικά. Μερικά από αυτά είναι αρκετά σπάνια.

caudata.org
Πολύ μεγάλη σελίδα για σαλαμάνδρες με άρθρα κι αναλυτικές πληροφορίες και caresheets για πάρα πολλά είδη.

axolotl.com
Σελίδα εξειδικευμένη στη μοναδική νεοτενική σαλαμάνδρα αξολότλ του Μεξικού. Σοβαρά απειλούμενη στη φύση, διαδεδομένη όμως στην αιχμαλωσία.

pipidae.net
Σελίδα για τους υδρόβιους βατράχους της οικογένειας των πιπιδών.

Aquatic Frogs
Σελίδα για τους υδρόβιους βατράχους όπως αυτούς του γένους xenopus.

Poison Dart Frog
Βρετανική πολύ καλή σελίδα για τους δηλητηριώδης βατράχους της τροπικής Αμερικης της οικογένειας των δενδροβατιδών. Στην αιχμαλωσία χάνουν την τοξικότητά τους.

Doyle’s Dart Den
Αμερικανική σελιδα του Doyle για την ίδια ομάδα βατράχων.

The Amphibian
Βρετανική σελίδα για αμφίβια.

Φίδια

Herpo
Σελίδα του Αμερικανού κατόχου συλλογής John Holister με πληροφορίες και άρθρα σχετικά με φίδια και με τη διατήρησης συλλογής φιδιών.

Red Tailed Boa
Σελίδα κυρίως για το βόα το συσφιγκτήρα (boa constrictor), ένα αρκετά κοινο είδος. Μία από τις παλαιότερες σελίδες για ερπετά στο Διαδίκτυο.

Boa Tips
Παρά το όνομά της, αυτή η αμερικανική σελίδα δεν περιορίζεται μόνο στους βόες, αλλά έχει πληροφορίες φροντίδας και βίντερο για πολλά άλλα είδη φιδιών.

gartersnake.info
Σελίδα για τα νερόφιδα καλτσοδέτες της Αμερικής.

snakebreeder.co.uk
Σελίδα του Βρετανού εκτροφέα φιδιών Stephen Sharp, ο οποίος εκτρέφει και πουλάει φίδια. Υπάρχουν πληροφορίες για την εκτροφή διαφόρων ειδών ποντικών ως τροφή των φιδιών.

Simon’s Snake Site
Σελίδα του Simon με πληροφορίες για τα φίδια, βασικά, διατήρηση στην αιχμαλωσία, κατάσταση στη φύση.

snakepictures.co.uk
Βρετανική σελίδα με πολλές φωτογραφίες, πληροφορίες και φόρουμ για το καλαμποκόφιδο (elaphe guttata), το κοινότερο είδος φιδιού.

Wagler’s Viper
Γερμανική σελίδα του Thomas Jaekel για την οχιά του Βάγκλερ, ένα δενδρόβιο είδος οχιάς της Νοτιοανατολικής Ασίας με ασθενές δηλητήριο, ακίνδυνο για τον άνθρωπο και πολύ δύσκολο στη διατήρηση.

Specialty Serpents
Αμερικανική σελίδα ενος συλλέκτη κι εκτροφέα φιδιών, κυρίως συσφυγκτήρων. Πληροφορίες φροντίδας διαφόρων ειδών, γενετικής χρωμάτων κλπ.

Σαύρες

Iguana Den
Αμερικανική σελίδα για τη φροντίδα της πράσινης ιγκουάνας.

Green Ig Society
Κοινότητα για την πράσινη ιγκουάνα.

sauria.org.uk
Σελίδα ενός Βρετανού ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη διατήρηση και αναπαραγωγή πολλών ειδών σαυρών, συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών ειδών. Έχει κατά καιρούς διατηρήσει κι άλλα είδη ερπετών και αμφιβίων. Πολλές πληροφορίες, καθώς και πληροφορίες για την κατάσταση απειλούμενων ειδών στη φύση.

The Lizard Lounge
Μεγάλη σελίδα για σαύρες. Πληροφορίες για ανατομία, φροντίδα και αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία και caresheets, σαύρες στη φύση, εικόνες και βίντεο.

Geckos Unlimited
Μεγάλη σελίδα για τα γκέκο, με φόρουμ, caresheets και άρθρα.

Savannah monitor
Σελίδα για τον αφρικανικό βαρανό της σαβάνας, (varanus exanthematicus). Σημείωση: Αυτή η σελίδα υποστηρίζει ότι οι σαύρες αυτές θα πρέπει να τρέφονται κυρίως με ασπόνδυλα, παρά με τρωκτικά όπως συνηθίζεται, ζήτημα αμφιλεγόμενο.

Bearded Dragon
Σελίδα για τον αυστραλιανό γενιοφόρο δράκο, ένα κοινό είδος, (pogona vitticeps).

Blue Tongue Skinks
Σελίδα για τους σκίγκους με τη μπλε γλώσσα της Αυστραλίας, γένους tiliqua.

dr Mark Seward’s Gila monster site
Σελίδα ενός εκτροφέα αυτού του είδους για τη φυσική ιστορία, τη διατήρηση στην αιχμαλωσία, και την αναπαραγωγή του τέρατος του Τζίλα (Heloderma suspectum), της μόνης εκ των δύο δηλητηριωδών σαυρών παγκοσμίως της Αμερικής. Αν κι όχι υπερβολικά επικίνδυνη, πάλι θεωρείται τοξική.

Χελώνες

redearslider.com
Πολύ καλή σελίδα για τις νεροχελώνες με τα κόκκινα αφτιά (trachemys scripta), το κοινότερο είδος νεροχελώνας στο εμπόριο. Πληροφορίες για φυσική ιστορία, φροντίδα στην αιχμαλωσία, αναπαραγωγή, καθώς και φόρουμ συζητήσεων.

Tortoise Trust
Μια pαγκόσμια σελίδα στην οποία κυρίως δραστηριοποιείται μια βρετανική ομάδα και λιγότερο ομάδες από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική με άρθρα για χερσαίες χελώνες με ιδιαίτερη έμφαση στα μεσογειακά (και δικά μας) είδη. Άρθρα για τη διατήρησή τους στην αιχμαλωσία, για θέματα υγείας, για πολλά άλλα είδη χερσαίων χελωνών, για την κατάσταση πολλών ειδών στη φύση και λίγα για νεροχελώνες.

chelonia.org
Παγκόσμια σελίδα με πληροφορίες για τη φροντίδα στην αιχμαλωσία πολλών χελωνών και με την κατάστασή τους στη φύση.

Emys Home
Γερμανική σελίδα για τη στικτή νεροχελώνα (emys orbicularis), είδος που απαντά και στην Ελλάδα.

Turtle Puddle
Αμερικανική σελίδα με caresheets για αρκετές αμερικανικές και πολλές εξωτικές σπάνιες νεροχελώνες, καθώς και άρθρα για τη διατήρηση των χελωνών γενικότερα.

pelomedusa.com
Σελίδα για την αφρικανική νεροχελώνα (pelomedusa subrufa).

pelusios.com
Σελίδα για τις αφρικανικές πλευρόδιρες νεροχελώνες του γένους pelusios και pelomedusa.

Turtle Care
Σελίδα του Βάλερι Χέκι για τη φροντίδα κάποιων ειδών νεροχελωνών, οι περισσότερες πληροφορίες δικής του εμπειρίας. Επίσης πληροφορίες γι’άλλα ζώα.

Box Turtle Site
Σελίδα για τις χελώνες κουτιά γένους terrapene της Αμερικής.

chelodina.com
Σελίδα του Γερμανού Oliver για τις πλευρόδειρες οφιόλαιμες νεροχελώνες της Αυστραλίας, καθώς και γι’άλλα είδη.

David Kirpatric’s turtle site
Σελίδα του μοριακού γενετιστή David Kirkpatric, ο οποίος διατηρεί συλλογή νεροχελωνών και λίγων σαυρών, με πολλά άρθρα.

Austin’s turtle page
Μεγάλη σελίδα του Αμερικανού Austin με πολλά άρθρα και caresheets για χελώνες.

carettochelys.com
Σελίδα με πληροφορίες πάνω στο μοναδκό και σπάνιο αυστραλιανό είδος carettochelys insculpta, καθώς και για τους χελίδες τις Αυστραλίας.

chelydra.org
Σελίδα για τις αμερικανικές αρπακτικές νεροχελώνες (snapping turtles), της οικογένειας των χελυδριδών.

russiantortoise.org
Σελίδα για τη ρωσική χελώνα (Testudo horsfieldii).

Star Tortoises
Σελίδα για τις αστερωτές ασιατικές χελώνες geochelone platynota και g. elegans.

redfoottortoise.com
Σελίδα εκτροφέα της κοκκινοπόδαρης χερσαίας χελώνας της Νότιας Αμερικής (Chelonoidis carbonaria), ενός πανέμορφού και ξεχωριστού είδους χελώνας, με πολλές πληροφορίες για τη διατήρηση και αναπαραγωγή τους στην αιχμαλωσία.

Άλλα

crocodilian.com
Μεγάλη σελίδα για τα κροκοδείλια, φυσική ιστορία, κατάσταση στη φύση και φροντίδα στην αιχμαλωσία. Αυτά είναι μεγάλα ερπετά που χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις και μπορούν να γίνουν αρκετά επικίνδυνα, γι’αυτό μην πέσετε στον πειρασμό ν’αγοράσετε ένα μικρό.

Uv Guide
Βρετανική σελίδα μιας ομάδας βρετανών που ερευνούν τα σχετικά με την υπεριώδη ακτινοβολία και τα ερπετά κι εκθέτουν τα συμπεράσματά τους. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ωφέλιμη για τα ερπετά, αφού με τη βοήθειά της συνθέτουν τη βιταμίνη d, απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου.

Venomous Reptiles
Μεγάλη πύλη για τα δηλητηριώδη φίδια. Τα δηλητηριώδη φίδια είναι επικίνδυνα ζώα που θα πρέπει να κρατούνται μόνο από πεπειραμένους ερπετοκατόχους. Συχνά είναι επιθετικά ενώ αντίδοτα για το δηλητήριό τους, ιδίως για εξωτικά είδη, δεν είναι πάντοτε διαθέσιμα. Ακόμα κι αν το δάγκωμα δεν είναι θανατηφόρο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ανάλογα με το είδος, τον τύπο του δηλητηρίου και το ποσό του δηλητηρίου.

Venomcenter
Μεγάλη πύλη και κοινότητα για τα δηλητηρίωδη φίδια.

Razedahell.com
«Rise the hell» θα εννοεί, αλλά με τη νέγρικη διάλεκτο των Αμερικανών. Είναι ιστοσελίδα ενός Αμερικανού με πάθος για τη φωτογραφία, τα δηλητηριώδη φίδια, τους σκορπιούς και τις αράχνες. Διαθέτει συλλογή, στην οποία υπάρχουν ακόμα και μαύρες μάμπες.

Snake Getters
Σελίδα ομάδας ατόμων ειδικευμένων στο χειρισμό, στην απομάκρυνση και στη διάσωση δηλητηριωδών φιδιών. Πολλές πληροφορίες για το χειρισμό των ζώων αυτών, τα εργαλία που χρησιμοποιούνται, τις μεθόδους απομάκρυνσής τους από κάπου, καθώς και για τη διατήρησή τους στην αιχμαλωσία και για τα πάθη που περνούν απ’το ανθρώπινο είδος.

Advertisements