Πάρα πολλοί το χρησιμοποιούν συστηματικά, άλλοι λιγότερο, άλλοι κατά λάθος ή από κεκτημένη ταχύτητα, αλλά σίγουρα όλοι μας θα τό’χουμε χρησιμοποιήσει πάνω από μια φορά. Το ακούμε από παντού και από όλους και το βρίσκουμε γραμμένο παντού. Όμως είναι ένα σημαντικό λάθος.
Συχνά συγχέουμε τις καταλήξεις των δύο αριθμών του τρίτου προσώπου του παρατατικού της παθητικής φωνής χρησιμοποιώντας τες εναλλάξ, ή περισσότερο τη μία απ’αυτές. Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο την κατάληξη του ενικού, π.χ. «Οι άνθρωποι βρισκόταν.», αλλά πολλές φορές γίνεται και το αντίθετο, π.χ. «Ο άνθρωπος βρίσκονταν.». Ίσως φαίνεται σε πολλούς παράξενο να τονίζουν ένα ρήμα παθητικης φωνής 3ου πληθυντικού στην προπαραλήγουσα.
Στα συνηρημένα ρήματα, αυτό το λάθος είναι ακόμα εντονότερο. Κυρίως χρησιμοποιείται η κατάληξη του πληθυντικού και για τον ενικό, π.χ. «Το μηχάνημα χρησιμοποιούνταν.» αντί του «χρησιμοποιούταν», που είναι και ο σωστός τύπος. Ίσως ακούγεται παράξενο το σκέτο τ σ’αυτούς που δεν έχουν συνηθίσει να το χρησιμοποιούν, αλλά αυτό είναι το σωστό.
Αυτό το λάθος, εκτός του ότι καταργεί τη διάκριση ανάμεσα στον ενικό και στον πληθυντικό αριθμό, δεν ακούγεται και πολύ όμορφα.
Γι’αυτό:
ενικός -όταν, -ώταν, -ούταν και πληθυντικός -όνταν, -ώνταν, -ούνταν.

Advertisements