Τα τελευταία χρόνια, άρχισα όσα ερπετά και αμφίβια παρατηρώ να τα καταγράφω και να τα καταμετρώ. Στο τέλος κάε χρόνου θα βάζω μια δημοσίευση στο ιστολόγιο με τα ερπετά και τ’αμφίβια που βρήκα εκείνο το χρόνο, και αν έχω, θ’ανεβάζω και φωτογραφίες. Η συγκεκριμένη δημοσίευση είναι για το 2010 και ό,τι θυμάμαι απ’τα προηγούμενα χρόνια. Αν και είχα βγάλει φωτογραφίες από πολλά ερπετά, δε σώθηκε καμία για να βάλω.
Οι περισσότερες παρατηρήσεις είναι απ’το χωριό μου, Πύργοι Κοζάνης, εκτός από αυτές όπου αναφέρω την περιοχή.

Πέρυσι 2010:
Από χελώνες, 51 testudo hermanni: 4 μικρές (δύο νεογένητες και δύο λίγο πιο μεγάλες), 6 θηλυκές διαφόρων μεγεθών, 29 αρσενικές διαφόρων μεγεθών και 12 αγνώστου φύλου, γιατί είτε δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας είτε ήταν μακριά. Από όλες αυτές, μόνο δύο (μία αρσενική και μία θηλυκή) τις βρήκα την άνοιξη. Όλες τις άλλες τις βρήκα το καλοκαίρι. Δύο ζευγάρια που βρήκα τα βρήκα σε συνεύρεση. Δε μετράω μια χελώνα που νομίζω ότι την ξαναβρήκα, μερικές στις οποίες δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας και μία μικρή νεκρή στο δρόμο, ούτε τους ήχους μέσα στα χόρτα. Πρώτο καλοκαίρι που μέτρησα τόσες πολλές.
Από φρύνους, μόνο 4 μεγάλους. 3 bufo viridis θηλυκά και ένας b. bufo αρσενικός. Υπήρχαν και πολλά μικρά φρυνάκια στο δρόμο και σε γωνίες, αλλά αυτά δεν τα μετρούσα. Θυμάμαι όμως 5 φρυνάκια σε 5 διαφορετικές περιοχές και μάλλον θα ήταν διαφορετικά. Στο ποταμάκι που παλιά είχε βατράχους και μπομπινούλες, τώρα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Θυμάμαι την τελευταία μπομπινούλα από πρόπερσι.
Είχα βρει και άλλον ένα βάτραχο, σε ύψος 1,5 μ. σε μια τρύπα ενώ σκαρφάλωνα ένα δέντρο. Ήταν περίπου 5 εκ, σκουρόπράσινος, με γκριζοπή κάτω μεριά, λίγο σπυρωτός, πηδούσε αλλά δεν κατάλαβα αν είχε βεντουζίτσες στα πόδια του. Τον έβγαλα φωτογραφίες, αλλά τις έχασα. Ο βάτραχος ξαναμπήκε σε μια πιο χαμηλή τρύπα όταν τον άφησα, προτιμώντας το πάνω μέρος της όμως. Ίσως ήταν δεντρόβιος.
Από σαύρες θυμάμαι μία νεογένητη καφέ, μάλλον από την οικογένεια των σαυριδών. Φωτογραφία έβγαλα μόνο από μία πράσινη μεγάλη (δεν προσδιόρισα το είδος αν είναι lacerta viridis ή l. trilineata), αλλά τις φωτογραφίες τις έχασα. Γενικά ήταν πάρα πολλές όμως εξαφανίζονταν μόλις πήγαινες κοντά τους στα χόρτα. Όλα αυτά τα βρήκα το καλοκαίρι, τις σαυρίτσες τις έχω βρει όμως και στις τρεις εποχές όταν έχει σχετικά καλές θερμοκρασίες. Επίσης, στα μέσα του Οκτωβρίου, βρήκα ένα σαμιαμίδη (hemidactylus turcicus) στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου μένω. Τα ερπετά αυτά είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικά και ίσως είναι τα μόνα άγρια ερπετά που μπορούν να βρεθούν στις πυκνοκατοικημένες περιοχές τις πόλεις. Έχω βρει γενικά κι άλλα, αλλά δεν τα μέτρησα.

Από φίδια: 2 οχιές (δεν τις φωτογράφισα για να προσδιοριστεί το είδος), γιατί δυστυχώς τις σκότωσαν. Και οι δύο έτυχε να περνάνε δρόμο μιας σχετικά πυκνοκατοικημένης περιοχής του χωριού. Έχω παρατηρήσει ότι ακόμα και ακόμα κι αν απειλούνται θανάσιμα, δεν τρέχουν (δεν μπορούν έτσι κι8 αλλιώς να τρέξουν πάρα πολύ) σε κάποιο ασφαλές μέρος, αλλά συνεχίζουν να κινούνται αργά και προσπαθούν να επιτεθούν στα ξύλα ή ό,τι άλλο χρησιμοποιούν για να τις σκοτώσουν.

Πρόπερσι 2009:
Από χελώνες: 6 t. hermanni. Εκείνη τη χρονιά είχαν φυτρώσει υπερβολικά πολλά γαϊδουράγκαθα στις πλαγιές για άγνωστη αιτία και ίσως γι’αυτό δεν έρχονταν πολλές χελώνες προς το δρόμο. Ούτε όμως εγώ είχα ψάξει. Αντίθετα, το 2010, τις έψαχνα ενεργητικά για να μετρήσω το μέγιστο πιθανό αριθμό.
Από σαύρες: Πάρα πολλές, δεν τις είχα μετρήσει.
Από φρύνους: 2 μεγάλους θηλυκούς bufo bufo. Τον ένα το βρήκα κανονικά το καλοκαίρι, ενώ τον άλλον στις 28 Δεκεμβρίου! Εκείνη τη χρονιά δε βρήκα κανέναν άλλο βάτραχο. Το ποταμάκι του χωριού τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν ούτε πολλές βατραχίδες, ούτε μπομπίνες, όπως υπήρχαν παλαιότερα, από την περιβαλλοντική μόλυνση.
Από φίδια: πολλά σκοτωμένα στο δρόμο.

2008:
Από χελώνες: αρκετές testudo hermanni. Μία εξ αυτών είχε πατηθεί από αυτοκίνητο και σκοτώθηκε. Τις επόμενες μέρες αποσυντέθηκε γρήγορα.
Από άλλα: Υπήρχαν όλα. Οι βάτραχοι λίγο ελαττωμένοι.

Παλαιότερα:
Δεν έχω μετρήσει τίποτα από πιο παλιά, αλλά υπήρχαν τα ίδια όπως και τώρα, με τη μόνη διαφορά ότι οι βάτραχοι, οι μπομπίνες και οι φρύνοι ήταν πολύ περισσότερη. Πριν 3 περίπου χρόνια είδα την τελευταία μπομπίνα. Δεν ξέρω αν εξαφανίστηκαν εντελώς ή έχουν ελαττωθεί επιίνδυνα.

Advertisements