Πρόσφατα,
ανακαλύφθηκε εγκεφαλικό κύκλωμα που εξαφανίζει το φόβοαπό ομάδα Αμερικανών επιστημόνων. Οι επιστήμονες αυτοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να φέρει επαναστατικές αλλαγές στην θεραπεία των αγχωδών διαταραχών. Θα είναι όμως έτσι, ή μπορεί νά’χει κι άλλες, όχι και τόσο καλές εφαρμογές;
Πράγματι, οι αγχώδεις διαταραχές πλήττουν πολλούς ανθρώπους και είναι πολύ βασανιστικές για όσους πάσχουν απ’αυτές. Προκαλούν αναίτιο άγχος και φόβο και μειώνουν τη λειτουργικότητα του ατόμου. Σήμερα, εκτός από την ψυχοθεραπεία, θεραπεύονται και με διάφορα φάρμακα, τα οποία όμως δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικά και μπορεί να έχουν μερικές φορές κάποιες παρενέργειες ή να προκαλούν εξάρτηση. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τη νέα μέθοδο καταπολέμησης του φόβου, η μέθοδος αυτή θα μπορεί ν’αντιμετωπίσει αυτές τις διαταραχές πολύ καλύτερα και χωρίς καμία παρενέργεια. Θα τις θεραπεύει όμως, ή θα δημιουργεί άλλα προβλήματα; Ο υγιής φόβος και το υγιές άγχος είναι απαραίτητα για την προστασία μας από καταστάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας, τη σωματική μας ακεραιότητα, ή και τη ζωή μας. Αυτός ο μηχανισμός δεν μειώνει απλά το φόβο, αλλά τον ελαττώνει μέχρις εξαφανίσεως. Τα πειραματόζωα στο πείραμα έχασαν οποιοδήποτε φόβο, έγιναν χαλαρότερα και τολμηρότερα ακόμα και σ’επικίνδυνες καταστάσεις. Άρα οι άνθρωποι στους οποίους θα είχε εφαρμοστεί η μέθοδος αυτή για θεραπευτικούς σκοπούς, ίσως τους έκανε πιο απρόσεκτους και άνετους σε καθημερινές επικίνδυνες καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν άσχημες επιπτώσεις στην υγεία τους, στη σωματική τους ακεραιότητα ή ακόμα και να τους κοστίσουν τη ζωή, π.χ. στην οδήγηση, στη χρήση βαρέος εξοπλισμού κ.ά. Αυτό επίσης σημαίνει ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει πάμπολλες εφαρμογές στους ανθρώπους, όχι πάντοτε για θεραπευτικό σκοπό. Έχω σκεφτεί πάρα πολλούς τομείς όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
Οι πρώτες εφαρμογές τις θα γίνουν σίγουρα σε ιατρικά πειράματα. Πέρα από τις εφαρμογές στην πειραματική θεραπεία των αγχω΄δων διαταραχών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σ’οποιαδήποτε άλλη ιατρική δοκιμή, ακόμα κι αν αυτή είναι δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία των υποκειμένων, με σκοπό να μειώσει το φόβο τους για πιθανές συνέπειες του πειράματος.
Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερο μέρος πληθυσμού. Επειδή η τοποθέτησή της συσκευής είναι ανώδινη και η ενεργοποίηση του μηχανισμού γίνεται απλά μ’εκπομπή συγκεκριμένης συχνότητας φωτός, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από φορείς εξουσίας για να μειώσει το φόβο κάποιων ομάδων ανθρώπων που εκτίθενται συχνά σε κινδύνους. Για παράδειγμα, στο στρατό, οι στρατιώτες θα μπορούσαν να φέρουν μια τέτοια συσκευή ώστε να γίνονται πιο ατρόμητοι και τολμηροί στον πόλεμο, λιγότερο προστατευτική για τη ζωή τους και έτοιμοι να υπακούσουν σε κάθε εντολή. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει σε ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ή σε πράκτορες μυστικών υπηρεσιών και σε παρόμοιες ομάδες. Αυτό δεν είναι κάτι καλό, αφού μετατρέπει τους λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους σε πιόνια που είναι πρόθυμοι να εκτελέσουν οποιαδήποτε διαταγή, ακόμα κι αν είναι λανθασμένη με ολέθριες συνέπειες (το σφάγιον κρέας).
Θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί σε μέλη πληρωμάτων υποβρυχίων ή αστροναύτες σε περίπτωση ατυχήματος όπου το πλήρωμα θα συμπεριφερόταν πιο ψύχραιμα και έτσι ίσως θα κατάφέριε να σωθεί από πιθανή καταστροφή.
Επίσης, αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα κατώτερα μέλη των οργανώσεων αυτών, μ’αυτή τη συσκευή θα μπορούσαν να σταλούν σε επικίνδυνες ακόμα και για τη ζωή τους τρομοκρατικές αποστολές π.χ. επιθέσεις αυτοκτονίας χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη ψυχολογική προετοιμασία. Σ’αυτήν την περίπτωση, τα πρόθυμα να διαπράξουν βίαιες ενέργειες μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων θα πολλαπλασιαστούν και ίσως το πρόβλημα της τρομοκρατίας αυξηθεί.
Τέλος, η χειρότερη χρήση της μεθόδου αυτής, τελειοποιημένης όμως με την προσθήκη άλλων συστημάτων που θα επηρεάζουν και άλλα στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, που μπορώ να σκεφτώ, θα μπορούσε να γίνει μελλοντικά από το κράτος ή απ’όποια μορφή εξουσίας υπάρχει τότε για να ελέγχει απόλυτα τη σκέψη και τη συμπεριφορά των μαζών. Θα είναι η χειρότερη μορφή ελέγχου του νου (mind control).
Ωστόσο, η μέθοδος αυτή προς το παρόν είναι ακόμα σε εντελώς πειραματικό στάδιο και απέχει πολύ από το να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους, γι’αυτό δε θα πρέπει να ανησυχούμε. Όπως φαίνεται όμως, τα φάρμακα τελικά είναι πολύ ασφαλέστερα για την αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών από αυτήν την επικίνδυνη μέθοδο.

Advertisements