Πηγή:
neo.gr

Κατοικίδια ζώα: Ωφελήματα για την υγεία
Ημερομηνία δημοσίευσης: Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος στις 00:15:00 EET
Θέμα: Υγεία

Τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στην υγεία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε ηλικιωμένους και σε ασθενείς που αναρρώνουν από σοβαρές ασθένειες.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν κατοικίδια ζώα, αυξάνεται. Σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%. Το 90% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων, θεωρούν ότι το ζώο τους είναι ένα πολύτιμο μέλος της οικογένειας τους.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν μέχρι σήμερα δείξει ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιου ζώου, συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή πάθηση, χαμηλότερο αριθμό επισκέψεων στο γιατρό και μείωση του κινδύνου για άσθμα και αλλεργίες σε νεαρά παιδιά.

Νεότερες έρευνες δεν επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα ευρήματα αλλά βρήκαν ότι οι απουσίες από το σχολείο, παιδιών που έχουν κατοικίδια ζώα, είναι λιγότερες.

Η φροντίδα ενός κατοικίδιου είναι ένα από τα πιο υγιεινά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ακολουθούν μερικά στοιχεία για όλες τις θετικές επιπτώσεις που έχουν τα κατοικίδια στην ανθρώπινη υγεία.

Συχνά μας προτρέπουν να κάνουμε διάφορες δουλειές για χάρη της υγείας μας, ορισμένες περισσότερο πολύπλοκες και ακριβές απ’ ότι άλλες . Παρόλα αυτά ένα από τα πιο υγιεινά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε -απλό, παραδοσιακό και ευχάριστο– είναι να νοιαστούμε για ένα κατοικίδιο.

Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη συντροφιά των ζώων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όταν έχετε σκύλο παρακινείστε να πάτε υγιεινούς περιπάτους. Πρόσφατα, ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν αν υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία που να συνδέονται με την κτήση κατοικίδιου, και πώς προκύπτουν τα οφέλη αυτά.

Βρήκαν ότι τα κατοικίδια δεν είναι μόνο πολύτιμα για τη διατήρηση της ευεξίας, αλλά μπορούν να αποτρέψουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Χαμηλώνοντας τα επίπεδα του στρες
Κρατώντας την καρδιά σας υγιή
Κρατώντας τους ηλικιωμένους ενεργούς
Παιδιά και κατοικίδια
Κατοικίδια και γενική υγεία
Χαμηλώνοντας τα επίπεδα του στρες

Το χαΐδεμα ενός κατοικίδιου ή απλώς η παρακολούθηση ενός ενυδρείου μας βοηθάει να χαλαρώσουμε. Ακόμα και η συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Η χαλάρωση που αισθανόμαστε μπορεί να μετρηθεί και δείχνει χαμηλό καρδιακό παλμό και πτώση στην αρτηριακή πίεση.

Η έρευνα έδειξε ότι αυτή η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή σε ανθρώπους που υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Η μείωση της πίεσης εξαιτίας της ιδιοκτησίας ενός κατοικίδιου είναι ισότιμη με εκείνη που θα είχατε αν ξεκινούσατε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι ή μειώνοντας το αλκοόλ.

Η ιδιοκτησία κατοικίδιου μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος, και μπορεί να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε στο θάνατο ενός συντρόφου μιας ζωής.

Κρατώντας την καρδιά σας υγιή

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι περισσότερο πιθανόν να επιβιώσουν μετά από μία καρδιακή προσβολή απ’ότι οι μη – ιδιοκτήτες.

Γιατί;

Λοιπόν, είναι γεγονός ότι όταν τα κατοικίδια μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, η αρτηριακή μας πίεση χαμηλώνει. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έδειξε ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιου είναι καλύτερη από τα φάρμακα για τη μείωση της υψηλής πίεσης.

Όταν η αμερικανίδα ερευνήτρια Έρικα Φρήντμαν μελέτησε τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, βρήκε ότι οι ιδιοκτήτες ζώων ήταν περισσότερο πιθανό να επιβιώσουν μιας καρδιακής προσβολής από ότι εκείνοι που δεν ήταν ιδιοκτήτες. Μιας και τόσο οι ιδιοκτήτες σκύλων και γάτων όσο και οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων παρουσίασαν καλύτερους δείκτες επιβίωσης, η διαφορά δεν μπορεί να αποδοθεί στην επιπλέον άσκηση που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων.

Μολαταύτα, οι άνθρωποι που μένουν μόνοι ή είναι καταθλιπτικοί είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν μετά από μια καρδιακή προσβολή, επομένως η ύπαρξη ενός κατοικίδιου μπορεί να παρέχει υποστήριξη μέσω της συντροφικότητας.

Κρατώντας τους ηλικιωμένους ενεργούς

Σε μια καναδική έρευνα που αφορούσε πάνω από 1000 ανθρώπους, η Δρ. Παρμίντα Ράινα βρήκε ότι οι ηλικιωμένοι με κατοικίδια μπορούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα στις καθημερινές ασχολίες σε αντίθεση με αυτούς που δεν είχαν κατοικίδια.

Ένα άλλο ερευνητικό σχέδιο ανακάλυψε ότι ένα γκρουπ ηλικιωμένων σε γηροκομεία στους οποίους δόθηκαν παπαγαλάκια αντεπεξήλθαν καλύτερα σε άλλες όψεις της διαδικασίας της γήρανσης.

Παιδιά και κατοικίδια

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν να έχουν ένα κατοικίδιο και οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τα οφέλη.

Τα παιδιά που έχουν κατοικίδια τείνουν να είναι πιο αυτάρκη, πιο κοινωνικά και λιγότερο εγωιστικά από ότι παιδιά χωρίς κατοικίδια. Σε μια γερμανική μελέτη, 90% των γονιών θεώρησαν ότι ο σκύλος τους έπαιξε έναν εκπαιδευτικό ρόλο για τα μικρά παιδιά, και βελτίωσε την ποιότητα ζωής του παιδιού. 80% των παιδιών που ρωτήθηκαν, θεώρησαν το σκύλο τους ως τον έμπιστο φίλος τους.

Οι έφηβοι, επίσης μπορούν να ωφεληθούν. Μια μελέτη νέων ανθρώπων από μεγάλες πόλεις βρήκε ότι εκείνοι που είχαν σκύλους ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή, και είχαν πιο θετική σχέση με τους ενήλικες. Οι σκύλοι μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εγκληματικότητας, και στη θεραπεία νέων ανέργων και άλλων όπως ναρκομανών.

Στο παιδικό νοσοκομείο Great Ormond Street Children’s Hospital στο Λονδίνο, οι εβδομαδιαίες επισκέψεις από κατοικίδια βοήθησαν τα παιδιά να ξεπεράσουν την κατάθλιψη που προκαλείται από μεγάλες περιόδους νοσηλείας και δυσάρεστες κλινικές θεραπείες. Η παρουσία ενός σκύλου σε μια τάξη παιδιών με βαριές μαθησιακές δυσκολίες διατήρησε σημαντικά το ενδιαφέρον και την προσοχή τους.

Κατοικίδια και γενική υγεία

Τα κατοικίδια μας παρέχουν συντροφιά και γενικά καλλιεργούν ένα αίσθημα ευεξίας.

Ένα κατοικίδιο μπορεί να ενεργήσει ως κοινωνικό ‘βοήθημα’. Η βόλτα στο πάρκο ή η επίσκεψη στον κτηνίατρο παρέχουν ευκαιρίες να γνωρίσει κανείς άλλους ανθρώπους και να μιλήσει μαζί τους. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους έχουν πολύ πιο θετικές συναντήσεις από ότι αυτοί που περπατούν μόνοι τους. Ένα κατοικίδιο μπορεί να σπάσει τον πάγο και να είναι θέμα συζήτησης.

Η ιδιοκτησία κατοικίδιου σημαίνει επίσης ότι κάποιος πρέπει να κάνει προσπάθεια να βγει έξω, να αγοράσει φαγητό και παρέχει άσκηση. Η ρουτίνα, η αίσθηση του σκοπού και ένα αίσθημα εκπλήρωσης που υπάρχει όταν κάποιος νοιάζεται για ένα κατοικίδιο δίνει νόημα στις ζωές πολλών απομονωμένων ανθρώπων , και βοηθά να καταπολεμηθεί η κατάθλιψη και η μοναξιά.

Ίσως υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι από τα κατοικίδια ζώα όπως ο κίνδυνος ασθενειών ή επιθέσεων, αλλά η περίπτωση μετάδοσης ασθενειών είναι πολύ σπάνια και οι επιθέσεις μπορούν σε μεγάλο βαθμό ν’αποφευχθούν, άρα τα οφέλη σαφώς υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Advertisements