Ένας φίλος μου από τη Νάουσα μου έλεγε ότι στη Νάουσα, που είναι φημισμένη για τα κρασιά της, φτιάχνουν ακόμα και άσπρο κρασί από μαύρα σταφύλια. Εγώ δεν το πίστεψα θεωρώντας το υπερβολικό ή ότι μπορεί να το χρησιμοποίησε ως μεταφορά για τα καλά ή σπάνια κρασιά. Ρώτησα όμως μετά και άλλους και μου είπαν ότι υπάρχει τέτοιο κρασί. Επειδή παρέμεινα όμως δύσπιστος, έψαξα και σε μερικές σελίδες του Διαδικτύου και βρήκα ότι όντως
γίνεται μην αφήνοντας τις φλούδες οι οποίες περιέχουν τη χρωστική των μαύρων σταφυλιών να παραμείνουν σ’επαφή με το χυμό, αν και υπάρχουν λίγες ποικιλίες που έχουν χρωστική και στο χυμό. Αυτή η τεχνική λέγεται λευκή οινοποίηση.
Τελικά αυτό γίνεται, άρα ο φίλος μου δεν υπερέβαλε. Μου φάνηκε όμως πολύ παράξενο.

Advertisements