γενίτσαροι


γενίτσαροι


ομάδα γενίτσαρων

Έχει λίγες ώρες που επέστρεψα από τη Νάουσα. Είχα κανονίσει να πάω εκεί αυτές τις μέρες για να δω το έθιμο των Γενιτσάρων και Μπουλών που γίνεται κάθε χρόνο τις αποκριές στη Νάουσα. Παρακάτω λεπτομερέστερα:
Την πρώτη μέρα, δηλαδή χθες το Σάββατο, έφτασα εκεί. Δεν έγιναν πολλά εκείνη τη μέρα αφού είχα ήδη επισκεφθεί τα περισσότερα μέρη στην προηγούμενή μου εκδρομή εκεί.Το απόγευμα παρακολούθησα έναν αγώνα χειροσφαίρησης (χάντμπολ για τους άσχετους) μεταξύ του Ζαφειράκη Νάουσας και του Αερωπού Έδεσσας, όπου ο Ζαφιράκης νίκησε με 4 γκολ διαφορά. Πήγαν να γίνουν και κάτι μικροεπεισόδια, αλλά η αστυνομία παρενέβησε και τ’απέτρεψε. Έμεινα στο σπίτι των φίλων μου εκεί.
Την επόμενη μέρα, δηλαδή σήμερα, άρχισε το έθιμο των Γενιτσάρων και Μπουλών, το κατ’εξοχήν αποκριάτικο έθμο της Νάουσας. Το έθιμο αυτό χρονολογείται από το 18ο αι., αλλά έχει τις ρίζες του στις αρχαίες διονυσιακές γιορτές. Σ’αυτό το έθιμο άντρες ντυμένοι με χαρακτηριστικές παραδοσιακές στολές χορεύουν κατά μπουλούκια (ομάδες) στους δρόμους της πόλης ακολουθώντας προκαθορισμένη πορεία με συνοδεία ζουρνά και νταουλιού. Σε κάθε μπουλούκι υπάρχει και ένας άντρας ντυμένος γυναίκα νύφη. Όλοι στα μπουλούκια φορούν προσώπους (μάσκες). Το πρόγραμμά τους την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς περιλαμβάνει τα εξής:

 • Το πρωί γίνεται το ντύσιμο του γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού.
  Πριν το μεσημέρι πηγαίνουν στο δημαρχίο όπου αρχίζει ο χορός και παίρνουν συμβολικά άδεια από το δήμαρχο.
  Στη συνέχεια χορεύουν στους δρόμους της πόλης
  και το απόγευμα γίνεται το βγάλσιμο του προσώπου.
 • Αργότερα μπορεί να συνεχίζουν οι χοροί και οι μουσικές, ελεύθερα όμως τώρα, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επίσης, εκείνη την ημέρα στους δρόμους γίνεται και πολλή οινοποσία. Τα κρασιά της Νάουσας είναι ονομαστά και εξαιρετικά.
  Το έθιμο αυτό έχει τέλεια οργάνωση και συντονισμό, σε αντίθεση μ’αυτό που επικρατεί σε καρναβάλια άλλων περιοχών. Αυτό ήταν και το σημείο που μ’έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Προτείνω σ’όσους μπορείτε αυτές τις μέρες να πηγαίνετε. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας.
  Όσο ήμουν εκεί ο καιρός ήταν αρκετά κρύος και παροδικά ψιλοχιόνιζε, χωρίς να το στρώνει όμως. Δεν είχε ωστόσο κακοκαιρία και οι βόλτες ήταν άνετες. Η κίνηση το Σάββατο ήταν λίγο περισσότερο αυξημένη από ό,τι συνήθως.
  Ήταν πολύ ωραία κι αυτή η εκδρομή. Όσοι πάτε θα το ευχαριστηθήτε.

  Σύνδεσμοι για περισσότερες πληροφορίες για το έθιμο:
  εδώ,
  εδώ,
  εδώ,
  εδώ
  και
  εδώ.

  Βίντεο:  Advertisements