Από:
terrariummorbidum.wordpress.com

Μετάφραση: Bolko

Μπορεί να μην είναι τα μέρη με την καλύτερη μυρωδιά, αλλά οι σωροί κοπριάς των ασιατικών ελεφάντων παρέχουν ορισμένα είδη βατράχων στέγη, όπως έχει ανακαλύψει ένας ερευνητής.
Ο Ahimsa Campos-Arceiz καθηγητής του πανεπιστημίου του Τόκυο βρήκε τους βατράχους που κατοικούσαν στην κοπριά στο εθνικό πάρκο Μπουντάλα της Σρι-Λάνκας, ψάχνοντας για σημάδια ότι οι ασιατικοί ελέφαντες λειτουργούν ως μηχανικοί του οικοσυστήματος στο περιβάλλον τους.
Οι μηχανικοί των οικοσυστημάτων είναι οργανισμοί που είναι ικανοί να ελέγχουν τη διαθεσιμότητα των πηγών για άλλους οργανισμούς τροποποιώντας το περιβάλλον, είπε ο Campos-Arceiz. Οι κάστορες ίσως είναι το γνωστότερο παράδειγμα ενός μηχανικού του οικοσυστήματος, αναφέρει ο Campos-Arceiz. Η κατασκευή των φραγμάτων τους τροποποιεί το περιβάλλον, δημιουργώντας ένα νέο τύπο οικοσυστήματος.
Μεγάλα ζώα, όπως οι ελέφαντες, είναι ιδιαίτερα καλοί στη μηχανική του οικοσυστήματος, γιατί μπορούν να έχουν έναν μεγάλο αναλογικά αντίκτυπο στο περιβάλλον τους, λέει ο Kampos-Arseiz.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες (loxodonta Africana) επειρέαζαν τα οικοσυστήματά τους δημιουργώντας καταφύγια για δεντρόβιες σαύρες – όταν οι ελέφαντες έσπαζαν κλαδιά ενώ όσο έτρωγαν, άφηναν κοιλότητες στα δέντρα. Η έρευνα έδειξε ότι οι κοινότητες των σαυρών ήταν πιο ποικίλες εκεί όπου ζούσαν ελέφαντες.
Ο Kampos-Arseiz αναρωτήθηκε αν οι ασιατική ελέφαντες (elephas maximus) θα μπορούσαν να έχουν παρόμοιο αντίκτυπο στα οικοσυστήματά τους.
Τον Αύγουστο του 2008, ο Kampos-Arseiz ήταν στο εθνικό πάρκο Μπουντάλα εξετάζοντας τους σωρούς κοπριάς των ασιατικών ελεφάντων ψάχνοντας για σπόρους (τα περιττώματα αποτελούν πηγή θρεπτικών ουσιών για τα φυτά και μύκητες, τα οποία θα βλαστήσουν και θ’αναπτυχθούν εκεί). Αντί αυτού, βρήκε μια αμφίβια έκπληξη: 6 βάτραχοι που αντιπροσώπευαν 3 διαφορετικά είδη (microhyla ornata, m. Rubra και spaerotheca sp) σε 5 σωρούς κοπριάς.
«Έψαχνα για σπόρους στην κοπριά και ήμουν προετοιμασμένος για κάποια έντομα και άλλα ασπόνδυλα. Αλλά ποτέ δε σκέφτηκα ότι ένα σπονδυλωτό όπως ένας βάτραχος μπορεί να μένει μέσα στην κοπριά», είπε ο Kampos-Arseiz στο LiveScience.
Ένα εναλλακτικό περιβάλλον
Μαζί με τους βατράχους στους σωρούς της κοπριάς υπήρχαν σκαθάρια, μυρμήγκια, τερμίτες, αράχνες, σκορπιοί, σαρανταποδαρούσες και γρύλλοι, υποδηλώνοντας ότι ένας σωρός κοπριάς μπορεί να γίνει ένα μικρό αυτόνομο οικοσύστημα, έγραψε ο Kampos-Arseiz στη μελέτη, με τίτλο «Τα σκατά τυχαίνει να είναι χρήσιμα!» Χρήση της κοπριάς των ελεφάντων ως περιβάλλον για αμφίβια, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biotropica.
«Δε θυμάμαι ακριβώς πως μου ήρθε, αλλά ήρθε αμέσως μόλις αποφάσισα να γράψω ένα έγγραφο. Έφτιαξα ένα φάκελο στον υπολογιστή μου με το όνομα «τα σκατά τυχαίνει»! και αυτό το όνομα έκανε τη δουλειά πιο αστεία για εμένα, είπε ο Kampos-Arseiz.
Οι βάτραχοι που βρήκε ο Kampos-Arseiz ζουν ανάμεσα στα πεσμένα φύλλα στο έδαφος. Όμως αυτά τα πεσμένα φύλλα είναι λίγα κατά την ξηρή περίοδο όταν ο Kampos-Arseiz επισκέφθηκε το μέρος, έτσι υποψιάζεται ότι η κοπριά μπορεί να αποτελεί ένα εναλλακτικό περιβάλλον για τους βατράχους.
Ο Kampos-Arseiz επίσης υποψιάζεται ότι οι ασιατικοί ελέφαντες δρουν ως μηχανικοί του οικοσυστήματος και με άλλους τρόπους.

Advertisements