Ένα ακόμα θύμα της μεγάλης ανθρωπογενούς εξαφάνισης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 10000 χρόνια. 

Ένα πρόσφατα εξαφανισμένο είδος, όμως όχι πολύ γνωστό, είναι ο μικρός μελιτοφάγος της νήσου Καουάι της Χαβάης. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για πραγματικό μελιτοφάγο της Αυστραλασίας (meliphagidae), αλλά για μέλος της οικογένειας (passeridae) που πήρε παρόμοια χαρακτηριστικά από συγκλίνουσα εξέλιξη. Τελευταία εθεάθη το 1987 το τελευταίο αρσενικό στο βάλτο Αλακάι.

Ένα βίντεο από αυτό το τελευταίο άτομο μπορείτε να δείτε:

εδώ

Ήταν το μικρότερο και το τελευταίο που επέζησε είδος χαβανέζικου μελιτοφάγου (ο-ο). Η επιστημονική του ονομασία είναι moho braccatus και η χαβανέζικη ο-ο α-α.

Υπήρχαν 4 είδη του ίδιου γένους και ένα άλλο, το chaetoptila angustipluma, όλα εξαφανισμένα σήμερα λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως και πολλά άλλα είδη πουλιών (περίπου 70) της Χαβάης που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν. Έναν κατάλογο μ’όλα τα εξαφανισμένα χαβανέζικα πουλιά μπορείτε να βρείτε:

εδώ

Σίγουρα, εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε το σημερινό τρόπο ζωής μας και να έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης και στο κοντινό μέλλον, θα εξαφανίσουμε πολλά ακόμα είδη, ίσως και το δικό μας βλ. πυρηνικά όπλα.

Advertisements