Από:

Ενθαλλαγή

 
Εγκεφαλικά Κύματα

 

Γράφει ο/η Tinkal   
19.10.06
Το μυαλό μας ρυθμίζει τις δραστηριότητες του μέσω ηλεκτρικών κυμάτων που καταγράφονται στον εγκέφαλο, τα οποία εκπέμπουν μικρούς ηλεκτροχημικούς παλμούς διαφόρων συχνοτήτων, που καταγράφονται από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Αυτά είναι τα εγκεφαλικά κύματα (Brain Waves).
Οι διάφορες καταστάσεις συνείδησης στον εγκέφαλο, σκιαγραφούνται από την εναλλαγή της συχνότητας των εγκεφαλικών κυμάτων (Στην κλίμακα Hertz ή Hz)Τα εγκεφαλικά κύματα χωρίζονται σε : BETA, ALPHA, THETA, DELTA

β

13-60 Hz ανά δευτερόλεπτο (μέσος όρος 40 Hz). Είναι το επίπεδο της συνηθέστερης συνείδησης εγρήγορσης, συνήθως σε αυτό εκπέμπουμε, και σε αυτό παρατηρούνται οι ποιο έντονες δραστηριότητες του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου. Στα υψηλά επίπεδα του, νιώθουμε υπερένταση, άγχος, φόβο, ανυπομονησία, σύγχυση.

α

7-13  Hz ανά δευτερόλεπτο. Είναι το επίπεδο της φυσικής και πνευματικής χαλάρωσης, σ’ αυτό νιώθουμε ικανοποιημένοι και απόλυτα συνειδητοί για το τι συμβαίνει γύρο μας, και σ’ αυτό παρατηρούνται οι ποιο έντονες δραστηριότητες του δεξιού ημισφαιρίου. Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την εγκεφαλική συχνότητα, είναι η καλύτερη κατάσταση για να παίρνουμε νέες πληροφορίες, να ασχολούμαστε με περίτεχνες δραστηριότητες, να μαθαίνουμε νέες γλώσσες, να αναλύουμε πολύπλοκες καταστάσεις. Επίσης, σ’ ‘αυτή την συχνότητα λειτουργεί ο διαλογισμός, οι ασκήσεις χαλάρωσης, και όλες οι δραστηριότητες νηφαλιότητας. Αύξηση επιπέδου ενδορφίνης και νοροεπινεφρίνης, ουσίες συνδεδεμένες με συναισθήματα αυξημένης νοητικής διαύγειας και ευφορίας, και κατάλληλο χημικό περιβάλλων για τον σχηματισμό αναμνήσεων. Ιδανική κατάσταση για δημιουργία και συνθετική σκέψη. Αυτή η συχνότητα των εγκεφαλικών σημάτων είναι αυτή στην οποία θα επιθυμούσαμε πάντα να είμαστε. Δύστυχος, στην συνηθισμένη καθημερινότητα μας, κυρίως παραμένουμε στα υψηλά επίπεδα των κυμάτων BETA.

θ

4-7 Hz ανά δευτερόλεπτο. Είναι το επίπεδο που στο υψηλό στάδιο του νιώθουμε υπνηλία μειωμένη συνείδηση, βαθιά χαλάρωση, υπερβολική νυμφαλιότητα ή λήθαργο. Καθώς τα Hertz πέφτουνε, κοιμόμαστε. Το στάδιο της ύπνωσης. Είναι η εγκεφαλική κατάσταση στην οποία βλέπουμε τα όνειρα (Παρατηρείται το φαινόμενο R.E.M – Rapid Eye Movement).

δ

0,1-4 Hz ανά δευτερόλεπτο. Βαθύς ύπνος ή καταληψία. Όσο χαμηλότερα, οδηγούμαστε στο επίπεδο της πλήρους αναισθησίας.

Advertisements